Negen andere cadeautjes voor onder de kerstboomIk heb nu even de tijd om te lezen in boeken, magazines en tijdschriften.
Die staan de laatste tijd vol met de meest extravagante cadeautips.
Zo kwam ik op het idee om een aantal leuke cadeautips op te sommen voor onder de kerstboom die net wat anders zijn dan andere cadeautjes.
Omdat ze een meerwaarde hebben voor onze medemensen of onze planeet.
Of omdat ze net dat ietsje anders zijn dan het doorsnee paar sokken onder de kerstboom.
Ik hoop dat dit lijstje je wat inspiratie kan bezorgen om, als jullie pakjes kopen, het wat anders te doen.
Maar weet dat pakjes geen noodzaak zijn op kerstavond.
Ook al lees en zie je vaak niets anders.
Het voornaamste volgens mij is gezellig samen zijn, stil staan bij het mooie en waardevolle dat ons is gegeven.
Dat is het mooiste geschenk.
Alles wat erbij komt is nog wat extra slagroom en hagelslag op een al even uitzonderlijk lekkere taart.

Heb je zelf nog tips?
Laat ze dan zeker weten!

1. Een boek met een plus: een boek onder de kerstboom is altijd leuk. Toch zijn er boeken die naast het ongelofelijk geschenk van een prachtig verhaal ook nog een extra meerwaarde hebben. Zo kan je het nieuwe boek van 'Khaled Hosseini - Bede aan de zee' schenken. De opbrengst van Bede aan de zee wordt gedoneerd aan de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. Of je kan het boek 'Het zero waste project' schenken boordevol tips om zelf aan de slag te gaan en bewuster om te gaan met afval.

2. Tweedehands cadeautje: ik ben zelf een grote fan van de kringloopwinkel. Wanneer we iets van huisraad of interieurspullen nodig hebben, stel ik mezelf eerst de vraag 'kan ik het ook in de kringwinkel kopen?'. Je kan prachtige spullen in de kringwinkel vinden voor weinig geld. Wist je dat ze ook cadeaubonnen verkopen? Het is eens wat anders dan een Bongobon en de mogelijkheden zijn ook eindeloos.

3. Een schenking: We hebben allemaal meerdere bijzondere personen in ons leven. Schenk hem of haar dit jaar met kerst een waardevol en origineel cadeau en koop een Memisa-cadeau en red, in zijn/haar naam, een moeder in Afrika!Schenk een symbolische kerstsok, ter waarde van 45 euro, die ervoor zorgt dat een zwangere vrouw in het ziekenhuis opgenomen kan worden zodat ze de beste zorgen krijgt en een keizersnede indien nodig. Je krijgt na de storting zelf een afbeelding van de kerstsok en een certificaat om onder de kerstboom te leggen.


4.  Bewust schoonheidspakket: ze staan opnieuw in iedere reclamefolder. De kant en klare schoonheidspakketjes vol lekkere geurtjes en plastic flacons. Waarom het niet eens anders aanpakken en een plasticvrij schoonheidspakket geven. Zo geef je een eerste zetje en toon je hoe het ook anders kan. En ik kan je verzekeren ze ruiken minstens even fantastisch als de variant in een plastic flesje. Liever geen zin om zelf een pakket samen te stellen? Op de meeste ecologische webshops hebben ze ook een aanbod met pakketjes. Check zeker eens bij Sebio, Kudzu of Leven zonder afval.

5. Eigen kersttrui: lelijke kersttruien zijn de nieuwe hype maar wees nu eerlijk: wat ben je met een trui die je één keer per jaar draagt? Dan ga ik liever voor een mooi exemplaar dat mijn kinderen een hele winter door kunnen dragen. En als daar dan nog eens hun eigen naam opstaat dan lopen ze supertrots door het huis wanneer ze hun eigen exemplaar krijgen. Wij bestelden een kersttrui voor kinderen bij Bulbby. Je kan je eigen motiefje en kleur kiezen.  (En met de code 'foutekerst' bestel je nu een exemplaar voor 19,99 euro!)

6. Homemade geschenkje: in plaats van een cadeautje te kopen is het ook altijd leuk om een cadeautje met veel liefde zelf te maken. Het duurt iets langer maar je legt er een stukje van jezelf in dat je in geen enkele andere winkel kan vinden. Ik haak vaak zelf cadeautjes voor vrienden dus als je tips wil: vraag maar. Daarnaast is Pinterest ook een gigantische bron van inspiratie voor iedere (on)ervaren knutselelf. Ik kan ook het boek van Elfi De Bruyn - DIY Magic aanraden. Zij creëert prachtige spulletjes met eenvoudig materiaal. Ik deel binnenkort op de blog ook enkele inpaktips uit haar boek.7. Een sodastream: op zoek naar een iets duurder cadeautje? Wil je jouw steentje bijdragen en wat minder plastic op deze planeet? Dan is de sodastream misschien wel het ideale pakje voor onder de kerstboom. Ik twijfel zelf ook al even over de aankoop van dit toestel en heb besloten om voor eentje te sparen. Na wat lezen over de voordelen en kostprijs lijkt me dit de ideale oplossing om het aantal plastic flessen in huis nog voor een groot deel te verminderen. Ook het feit dat je de cilinders opnieuw kan omruilen vind ik een plus.

8. Een natuurlijke lippenbalsem: zelfs de kleinste pakjes onder de kerstboom kunnen een grote impact hebben. Kies niet voor een klein plastic prulletje dat je van de andere kant van de wereld laat komen via wish of aliexpress. Waarom geen klein pakje van dichter bij huis? Of een geschenkje zonder al te veel plastic? Ik leg dit jaar voor iemand de nieuwe Kneipp Lipcare onder de kerstboom. De lippenbalsem is 100 procent natuurlijk  en zit volledig in een recycleerbare verpakking! Zelfs het kaartje rondom de lippenbalsem is gemaakt van graspapier. En ze ruiken heerlijk!9. Een drinkfles met foto: je las het hierboven al: het verminderen van het plasticverbruik is bij ons in huis van groot belang. En dat zou het stilletjes aan bij iedereen moeten beginnen worden. Wil je graag zelf nog een aanzet geven met jouw pakje onder de kerstboom? Geef dan eens een drinkfles met een leuke foto cadeau.  Zo verminder je het aantal plastic flessen, je schenkt een duurzame drinkfles en het pakje heeft een eigen toets. Niemand heeft zo'n drinkfles met een mooie herinnering in huis.

Reacties

Populaire posts